Zdravá svačinka
V rámci projektu „Mléko do škol“ dostávají žáci během školního roku zdarma neochucená mléka nebo mléčné výrobky. Je to rozmanitá nabídka produktů – mléko polotučné, plnotučné, v různých baleních. Cílem je motivace dětí, aby více konzumovaly mléčné výrobky. V průběhu školního roku mají žáci i možnost ochutnat různé druhy sýrů z ochutnávkových bedýnek.
V bedýnce pro naší třídu byly tentokrát nejen krabičky tvrdých sýrů nakrájených na plátky, ale součástí byly i kelímky s čerstvými sýry. Cílem bylo také, aby žáci poznali další mléčné výrobky a pochopili, jak jsou důležité pro jejich zdraví. Děti při ochutnávání tvrdých sýrů hodnotily, jak jim chutnaly jednotlivé druhy sýrů. V naší třídě všem nejvíce chutnal sýr Gouda a na druhém místě byla Parenica.
Jak ale společně ochutnat čerstvé sýry? Navrhla jsem žákům, že si z nich vyrobíme pomazánku a uděláme si tak společně zdravou svačinku. Žáci ve skupinkách připravovali jarní pomazánku. Nejprve bylo potřeba nastrouhat mrkev a petržel. Do nastrouhané zeleniny pak děti přidaly čerstvé sýry a pečlivě zamíchaly. Vznikla výborná a navíc zdravá pomazánka, kterou děti namazaly na plátky celozrnného pečiva a ozdobily ředkvičkami a paprikou.
Byla to velká dobrota.
PaedDr. Jarmila Balejová